JESPER´S ARTIKEL OM MIN KUGLEPENNESAMLING

Mit navn er JESPER HAUE HANSEN, jeg går på Danmarks medie og journalisthøjskole I Århus og skal skrive en opgave der handler om mennesker med en passion. Jeg har fundet din hjemmeside, og synes det lyder rigtig spændende. Jeg vil derfor høre dig, om jeg må komme til Tjæreborg og interviewe dig, og høre om din passion for kuglepenne? Denne opfordring fik jeg pr. telefon fra Jesper og ville selvfølgelig gerne hjælpe ham. Du kan nyde hans gode artikel herunder.

JOURNALISTELEV JESPERS KUGLEPENNEARTIKEL

Når kuglepenne kan mere end at skrive

Billede: Anker Fogtmann foran sin favoritglasmontre fra sin kuglepennesamling

Af: Jesper Haue Hansen

For mange mennesker er kuglepenne bare et simpelt hverdagsredskab. Sådan er det ikke for Anker Fogtmann. Han har samlet på kuglepenne i 49 år, og han stopper ikke foreløbig. “Ikke før jeg dør,” siger han.

“Prøv at se denne her kuglepen – det er en racerbil, og så kommer stiften ud foran. Er det ikke bare fascinerende? Jeg synes, det er fascinerende, at man kan lave så mange kunstneriske ting ud af et simpelt skriveredskab. Det er så unikt.”

65-årige Anker Fogtmann er i sit rette element – i kælderen under villaen i den vestjyske by Tjæreborg, hvor glasmontre fra gulv til loft er fulde af kuglepenne. Der er reklamekuglepenne, fyldepenne, kuglepenne formet som bananer, agurker, fodbolde, biler og tandpastatuber – og så er der reserveret særlig plads til hans elskede floatpenne; kuglepenne, med et bevægeligt motiv i toppen

Livsforsikret af kuglepenne

“Der er så mange fine motiver på dem. Hver eneste kuglepen har sin egen lille historie, og jeg bruger meget tid på at kigge på hver enkelt pen. Det er også de kuglepenne, der er allermest værd. De er så at sige min livsforsikring”, blinker Anker Fogtmann.

“Livsforsikringen” består af over 11.000 floatpenne, og der kommer hele tiden nye til: “I går købte jeg 10 floatpenne for 70 kr. Og for ikke så længe siden købte jeg 2.500 floatpenne for 5000 kr. Jeg har aldrig før haft chancen for at købe så mange på én gang. Det var rigtig, rigtig godt!”.

Når jagtsæsonen er permanent

På spørgsmålet om, hvilke kuglepenne, der mangler i samlingen, stryger han over til computeren og åbner en mappe med titlen “Ønskekuglepenne”. Heri ligger billeder af floatpenne med motiver af tv-serien “Klovn”, Fredagsrock i Tivoli og Statens Museum for Kunst. “Dem er jeg virkelig interesseret i. Det hænger nok lidt sammen med, at de er svære at få fat på. Jagten er jo også en del af det.”

Og Anker Fogtmann jager. Han har byttekontakter i otte lande, såsom Japan, USA og Tyskland, og han holder sig konstant opdateret på auktionssider.

“Det første, jeg gør om morgenen, er at tænde computeren og gå ind og tjekke, om der er kommet noget spændende. Altså bl.a. mails fra dem, jeg bytter med. Mange danske samlere har de samme kuglepenne, så derfor er man nødt til at søge ud. Så kan man f.eks. få en komplet serie af japanske sangerinder. Er de ikke fine?” spørger Anker.

Den vigtigste del af jagten er naturligvis at få nedlagt sit bytte, og intet slår i følge Anker den følelse: “Så tænker jeg, “YES!! Der var sgu én, jeg ikke havde set før!” Jamen, man er jo euforisk.”

Kuglepennen før konen?

Anker Fogtmann er i følge ham selv indehaver af verdens ældste kuglepennesamling, og i 1989 kom han i Guinness Rekordbog for den største samling. Trods sin samlerihærdighed er han en sindig og afslappet mand, der ikke lader samleriet stige ham til hovedet. Eksempelvis er han til at tale med, når konen vil inddrage noget af kælderen til sin malerhobby: “Jeg er jo ikke diktator. Jeg synes selv, jeg er en relativt kompromissøgende mand”.

Selv i et hjerte, der har reserveret så stor plads til kuglepenne, er der plads til at være en god ægtemand.

Se lidt af samlingen her, og hør, hvilken kuglepen, Anker Fogtmann vil fremhæve fra sin samling.

Vinkelsætning: Jeg vil gerne fortælle, at Anker Fogtmann har en fascination for noget, mange andre opfatter som simpelt hverdagsredskab, og at han har kontakter rundt om i verden i jagten på at få fat i de bedste kuglepenne.