ESKESEN I 70 ÅR-BILLEDER OG REPORTAGER PÅ DENNE SIDE

SPÆNDENDE LÆSNING OM ESKESEN I GAMLE DAGE SKREVET AF CARL JOHAN FRA RØDOVRE - EN TIDLIGERE ESKESEN ANSAT, SOM JEG ER BLEVET VEN MED.

Carl-Johan

Brødrene Eskesen; var en af mine allerførste arbejdspladser. Virksomheden lå på Grønlunds Alle 108-110.
Lige bag HB på Tårnvej. Jeg startede som arbejdsdreng omkring 1964 og gjorde frokostindkøb til de øvrige ansatte, sprøjtestøberne på fabrikken, montagedamerne, cheferne i deres brune kitler og `det løse personale´.
Bygningerne bestod for det meste af røde træbarakker, som tidligere havde været tarmrenseri. Der var også en kontorbygning af gule mursten og bagved lå værkstedet med alle spøjtestøbe maskinerne.
Den blev senere forlænget i nordlig retning med en udvidelse af kontorerne.
Jeg havde en `springtur´ uden for virksomheden i 1966 og kom tilbage, forfremmet til kontorbud! Hvor jeg var møg ærgerlig over at skulle på arbejde den dag hvor Rødovre Centrum blev indviet. 1.april 1966.
Direktør Peder Eskesen havde sit mobile kontor i en `cirkusvogn´, som kunne flyttes lidt rundt på grunden.
Han var et rart og gavmildt menneske!
Op til en juleferie blev vi kaldt op til ham, en ad gangen over det skrattende samtaleanlæg. Jeg husker at Frøken Svendsen (en af kontorpigerne) fik et opkald som vi kunne høre alle sammen: "Anni-Dorte Svendsen, vil De være rar at komme hen til mig!" .... Øh jaaa svarede hun meget usikker på hvad der nu skulle ske ... skal jeg komme over i skuret??
`Skuret, eller gøglervognen´ var ikke just hvad vi omtalte Direktørens kontor som; når han hørte det  ... men hun fik sit julegratiale alligevel.
Virksomheden var oprindeligt udsprunget af Olsen Pen, PENOL og den havde afdelinger flere steder, efterhånden som pladsen blev for trang.
Jeg har søgt længe og har omsider fundet lidt oplysninger om min ungdomsarbejdsplads, hvor jeg forøvrigt også havde min første kæreste.

 I midt 60-erne florerede begrebet `hjemmearbejde´ ude blandt rigtig mange familier. Som oftest var det mildest talt underbetalt og ofte behæftet med giftige dampe og skadelige arbejdsstillinger ..
Hjemme hos os var det heller ingen undtagelse, vi havde bl.a. hjemmearbejde fra Eskesen. Min mor og far sad og kom film i de transparente rør, med de specielt fremstillede redskaber som Eskesen havde udviklet. Det var med frække damer som smed kjolen. Så var det afsted og aflevere produktionen og få en ny portion med hjem og knokle videre.
Andre som med gode øjne og sikker hånd sad og malede på de små flydefigurer som blev anbragt i de transparente rør og fyldt med olie. Figurerne var meget tynde i virkeligheden; men p.gr.a den optiske virkning i røret så de normale ud.
Når en produktion var kikset i en fase, så fik arbejdsdrengene de fyldte rør ud i deres `hule´ og skar rørene op med maskine, tømte olien ud i en beholder, til genbrug, og de håndmalede figurer blev brugt igen, så intet gik til spilde.
Eskesen havde ud over en masse specielle bestillinger fra hele verden også deres egne serier .... bl.a. Disney

Jeg mødte aldrig nogen broder til Direktør Peder Eskesen ...
men han måtte vel være der eet eller andet sted, hvoraf firmanavnet?

 Lidt over middag idag, søndag blev jeg ringet op af manden bag www.floatpens.dk samleren med Danmarks største og ældste private samling af Eskesen penne og artikler; Anker Fogtmann. Han startede med at samle i 1964 og har over 13.500  forskellige FLOAT penne!
Vi fik en god og lang snak og jeg fortalte nogle anekdoter om arbejdspladsen og om produktudvikling som jeg var med til. Anker Fogtmann har ikke selv været ansat i virksomheden. Han bor i Tjæreborg.
Jeg havde skrevet en lille hilsen på hans fine hjemmeside i går, det var den han svarede på da han ringede

Min nye ven, `samlernørden´  Anker Fogtmann har lige sendt mig en perle, som jeg har spurgt ham om, tak for det.
THE BEATLES som kom frem i 1962 og blev megastjerner ... de skulle også på kuglepenne!
Eskesen lavede dem også men FORKERT.
En dag kom driftchefen, Hr. Davidsen (i brun kittel) hen og tog fat i mig: Carl-Johan sagde han grådkvalt; kunderne returnerer kuglepennene med The Beatles! De siger de er forkerte!!
Okej svarede jeg lad mig se på dem: De gamle mænd vidste ikke bedre så de havde byttet rundt på navnene i forhold til billederne!
Det fik vi så lige bragt på plads og alle var glade; så kørte forretningen igen. Her er både de forkerte og de rigtige.

Så vidt jeg husker havde man også en kværn til at knuse fejlproduktioner af plastik i, til granulat som kunne bruges igen? Det var Anton som lavde disse forskellige jobs.
Og igen efter hukommelsen; så kunne han vist også farve granulatet af forskellige kulører til SORT.

HER BLEV ESKESEN´S MILLHOUSE KRUS FREMSTILLET

ESKESEN SAMLER SIDEN 1964 (59 ÅR)